+32 (0)474 59 40 44 info@backup-pt.be

Lactaattest

 

Wat is een lactaattest?

Een lactaattest is een test met een progressieve belasting waarbij de hartslag, snelheid, eventueel wattage en lactaat gemeten wordt gedurende de inspanning.

Hoe wordt dit gedaan?

Lopers leggen een veldtest af.  Dit kan op verschillende locaties plaatsvinden.  Er worden enkele ronden gelopen aan een progressieve snelheid.

Fietsers brengen hun eigen fiets mee en leggen de test af op een Tacx Neo Smart T2800 waarbij de weerstand progressief wordt opgedreven.

Bij beide testen worden minimum 5 bloed-prikken geanalyseerd op het einde van elke ronde/trap door het meettoestel Lactate Scout+ en wordt jouw hartslag genoteerd.

Elke test wordt voorafgegaan door een intakegesprek om inzicht te krijgen in jou als sporter en waarbij eventuele voorgaande tests bekeken worden.

Waarom een lactaattest?

Lactaat of melkzuur kan gezien worden als een afvalproduct van koolhydraten.  Er wordt dus gemeten hoeveel melkzuur je produceert bij welke inspanning om zo jouw conditioneel niveau te bepalen.

Aan de hand van de lactaatmetingen en hartslag worden jouw persoonlijke trainingszones vastgelegd.  De vetdrempel (aërobe drempel) en suikerdrempel (anaërobe drempel) worden bepaald en verschaffen informatie over jouw getraindheid voor jouw specifieke doelstelling.

Op deze manier kan je veel gerichter en efficiënter gaan trainen om jouw doelstelling te behalen.

Voor wie?

Voor zowel de recreant ongeacht welk niveau als de topsporter.  Vele duursporters trainen teveel en te hard waardoor er blessures kunnen ontstaan, ondermaatse prestaties worden neergezet en uiteindelijk frustraties ontstaan.  Zo’n test is een leidraad om jouw trainingsschema uit te werken en zo op een verantwoorde manier jouw ambities te bereiken.

Voorbereiding:

  • Bereid je voor op de lactaattest zoals op een wedstrijd.
  • Zorg dat je uitgerust, gemotiveerd en volledig gehydrateert bent.
  • Doe geen zwaar belastende inspanningen meer de laatste twee dagen.
  • Drink geen alcohol de dag voor de test.
  • Eet de laatste twee dagen voor de test voldoende koolhydraatrijk voedsel.
  • Tot twee uur voor de test kan je nog wat licht verteerbare voeding innemen hierbij denken we aan een banaan, muesli, sportreep, sportdrank,, wit brood met zoet beleg, peperkoek, etc.
  • Eet niet teveel vetten/ eiwitten de dag van de test. Teveel vet en eiwitten zorgt voor een tragere koolhydraatverwerking.
  • Voldoende nachtrust!