+32 (0)474 59 40 44 info@backup-pt.be

Functionele training

 

Een functionele training is een training die het volledige lichaam versterkt waardoor dagdagelijkse activiteiten en sportspecifieke bewegingen beter en makkelijker kunnen worden uitgevoerd.

Ieder van ons beweegt op een bepaalde manier en heeft zijn eigen beweegachtergrond.  Je hebt je eigen gewoontes ontwikkeld gedurende de levensjaren; manier van stappen, gaan zitten, in de auto stappen, lopen, knielen,….  Ieder zijn bewegingsstelsel is gevormd door sport, breuken, verstuikingen, stress, werk, kinderen,….

Het lichaam moet op tal van zaken anticiperen en ontwikkelt een bepaalde blauwdruk van bewegen waardoor je niet meer alle mogelijkheden ziet die het kan of zou moeten kunnen.

Als kind ontwikkel je jezelf volop en probeer je die beweegkoepel rond jou alsmaar groter te maken.

Naarmate je ouder wordt vernauwd deze door de hierboven opgesomde factoren.

Het doel van functionele trainingen is het lichaam terug optimaal laten bewegen, de beweegmogelijkheden te vergroten en dit op een functionele manier.  Een manier die aansluit bij het normaal functioneren van een keten.

Een beweging wordt gerealiseerd door verschillende spiergroepen die op een 3-Dimensionale manier samenwerken.  Er worden dus telkens verschillende spiergroepen getraind en nooit één enkele apart.

Bij een functionele training wordt de samenwerking van spiergroepen bekeken en getraind.  Zwakke onderdelen van de keten worden eruit gefilterd en opgetraind om daarna langzaam te implementeren in een beter beweegpatroon.

De bewegingsvormen worden geleidelijk aan gecompliceerder en aangepast aan het niveau van de sporter.  Het is een training waarbij de corestability wordt getraind en een vlotte samenwerking tussen de bovenste en onderste ledematen nagestreefd wordt.

Door functioneel te trainen ga je beter en sterker bewegen alsook blessures en overbelastingen voorkomen.

Er wordt gewerkt met eigen lichaamsgewicht, kettlebells, medicineballen, resistancebands, aerosling, vipr, …..  Elke training opnieuw daag ik jou uit om nieuwe vaardigheden aan te leren en te implementeren in jouw bewegingsgedrag.